On Chinese Indonesian Names

It is common for Overseasย Chinese to adopt western aliases, so that foreigners can pronounce their names easily. Jackie Chan, Vicky Zhao, Stephanie Sun, etc. However, I was just thinking that this NTU’s new assistant professor’s name is a nice one. Mayasari Lim. This is a good pattern for Chinese Indonesian name, which goes as follows:

Indonesian front name + Chinese (non-Mandarin) surname

with + is a string concatenation operation, while the Indonesian name can be derived from Indian or Arabic names, which are from closely related cultures and also commonly adopted, but not Western ones. That’s why I colloquially refer to this friend of mine as Budi Tan. And what else can we have? Ardianto Ong? Kamila Tjia? Candra Soe? Sukma Kwik? ๐Ÿ˜€

UPDATE: There is a more thorough about this. [Link]

Advertisements

46 Responses to “On Chinese Indonesian Names”


  1. 1 lambrtz 18/10/2009 at 10:58 PM

    This is just an alternative, which can be unique to Chinese Indonesian people. Nevertheless, they should be able to name their descendants freely, primarily using Chinese names. There’s no need to hide their real surnames like this; it’s not Orde Baru anymore (or they can adopt this pattern voluntarily, but not under enforcement). I remember a shop in my hometown which went by the name Hwa Sin and was ordered to change to Hartanto or something. Thank God, now they can use their old name.

  2. 2 Zephyr 19/10/2009 at 4:26 AM

    Nicholas tse? Sounds so familiar ๐Ÿ˜Ž

  3. 3 Mizzy 19/10/2009 at 9:52 AM

    Sukma Kwik?

    ๐Ÿ˜ฏ

  4. 4 lambrtz 19/10/2009 at 9:59 AM

    @Zephyr
    Tapi itu kan nama Londo. ๐Ÿ˜›

    @Mizzy
    :mrgreen:

  5. 5 Snowie 19/10/2009 at 12:14 PM

    Thereโ€™s no need to hide their real surnames

    I think, not to hide their real surnames, but it almost being usual with this kind of name mixing. Sound cool,… :mrgreen:

  6. 6 Zephyr 19/10/2009 at 1:06 PM

    Tapi itu kan nama Londo. ๐Ÿ˜›

    how bot… Wardhana Kwok?

    ga jauh beda sama Aaron Kwok kan? ๐Ÿ˜Ž

  7. 7 lambrtz 19/10/2009 at 1:10 PM

    @Snowie
    Yes of course if they want to mix their names like that voluntarily, it is fine. ๐Ÿ˜›

    @Zephyr
    Wardhana is usually used as surname, I think, but can lah. ๐Ÿ˜€

  8. 8 Frea 19/10/2009 at 4:29 PM

    Kamila tjia

    Not bad ๐Ÿ˜›
    Mixing name is sure fun!
    *berniat nyampur nama dari belahan dunia buat anak nanti*

  9. 9 Generasi Patah Hati 19/10/2009 at 11:58 PM

    Kalau Fadhil cocoknya nama belakang chinese nya apa ya? :mrgreen:

  10. 10 Kurotsuchi 21/10/2009 at 12:45 AM

    Stephen Chow is Chow Sing-Chi…
    Vicky Zhao is Zhao Wei alias Chiu Mei…

    i dunno how the structure/pattern is… but i think this isnt bad… cool malah :mrgreen: AFAIK, they have two names, right? this indo-inggris with their mandarin name ๐Ÿ˜•

    and when you’re bussy arranging the names like Sukma Kwik and Kamila Tjia… we already arranged yours… its Nicky Zhao ๐Ÿ˜†

    *Andy Lau, FTW* (rock)

  11. 11 Amd 21/10/2009 at 1:45 AM

    Jadi ingat penjelasan kawan saya mengenai nama belakangnya, yang kerap dipaksa dimodifikasi sesuai tuntutan orde baru saat itu; Limantara untuk marga Lim, Oetama untuk Oey, etc.. Rasanya aneh juga pemaksaan untuk menghilangkan identitas seseorang lewat nama demi keseragaman semu. Kenapa nggak sekalian aja dilakukan operasi warna kulit massal?

  12. 12 aftrie 22/10/2009 at 8:31 AM

    eh jangan2 tu sodaranya Erva? (Minerva Jaya Lim)
    hihihi.. (ninja)

  13. 13 CHM/HLP 22/10/2009 at 11:39 AM

    pathetic, really patheticโ€™s blog

  14. 14 joesatch yang legendaris 22/10/2009 at 12:38 PM

    @ Generasi Patah Hati
    silakan pilih dari salah satu nama keponakannya donal bebek: kwak, kwik, atau kwek :mrgreen:

  15. 15 Arm 22/10/2009 at 1:10 PM

    kayaknya yg kayak gitu umum kok kalo di luar RRC ^^
    di Amrik juga banyak yg pake nama barat tapi belakangnya pake nama Chinese ^^ *inget Harold & Kumar*

    @ CHM/HLP : which part is pathetic? ๐Ÿ˜• enlightment please ^:)^

  16. 16 Ando-kun 22/10/2009 at 1:57 PM

    @lambrtz
    kayaknya ada yang cocok buat situ, Nicholas Lam
    **Lambrtz itu nama marga paksaan dari rezim orde baru ๐Ÿ‘ฟ

    @Arm
    Jadi inget orang Jepang jaman skrg lbh suka naruh nama marganya dgn cara baca Jepang (marga di depan) ketimbang ikut2an gaya Amrik (bule) yang naruh nama marga di belakang.
    **back to the old style

    @CHM/HLP
    Agree! as pathetic as mine! ๐Ÿ˜†
    ***jadi troll koq cm bisa co-pas doank, kacangan banget sih….

  17. 17 Ardianto Satriawan 22/10/2009 at 2:37 PM

    Ardianto Ong? ๐Ÿ˜•

  18. 18 Sโ„ขJ 23/10/2009 at 11:36 AM

    Siti Van der Markonah? ๐Ÿ˜Ž

  19. 19 lambrtz 24/10/2009 at 2:08 PM

    @Frea
    Rubinstein, mau? ๐Ÿ˜›

    @Generasi Patah Hati
    Lau. Fadhil Lau. Fanny Fadhil…lau, aka Ucup. :mrgreen: *halah*

    @Kurotsuchi
    Hwa probably? Similar with my (pseudo-)surname. ๐Ÿ˜›

    @Amd
    Harusnya ide itu dikemukakan saat Soeharto masih berjaya bro. :mrgreen:

    @aftrie
    Eh iya ya, aku lupa sama dia, nama depannya londo sih. ๐Ÿ˜†
    Iya kayanya, kan semacam marga di Batak gitu. SOW, temenku di sini juga ada yang marganya Lim, dan dulu dia bilang bosnya kasino Genting juga marganya Lim. ๐Ÿ˜†

    @CHM/HLP
    TROLL PERTAMA!!! ๐Ÿ˜ฏ
    Selamat datang! Grammarnya diperbaiki ya. ๐Ÿ˜€

    @joesatch yang legendaris
    Joe Kwak? ๐Ÿ˜•
    Di sini ada juga marga Quek. :mrgreen:

    @Arm
    Iya, itu biasa sih. Dulu kenalan dengan mahasiswa di sini, katanya “if it is hard for you to remember my Chinese name, my western name is blablabla* (lupa ๐Ÿ˜† )

    @Ando-kun
    Lam? ๐Ÿ˜†

    @Ardianto Satriawan
    Ada lo. Silakan Google. :mrgreen:

    @Sโ„ขJ
    Dewa datang! ๐Ÿ˜ฏ *halah*
    Wah londo banget. Pasti pembelot yang memihak penjajah. ๐Ÿ‘ฟ

  20. 21 Ando-kun 25/10/2009 at 3:41 PM

    ^
    Hwa ha ha ha ha….
    Nama secantik bunga

    *berharap nama yg lbh menyeramkan seperti Nicholas War*

  21. 22 Kakak So 25/10/2009 at 3:45 PM

    Ikutan ngetes… ๐Ÿ˜›

  22. 23 Siangkoan Ji 25/10/2009 at 4:16 PM

    ngetes juga
    (ninja)

  23. 24 Dori An 25/10/2009 at 4:46 PM

    menyamar….. ๐Ÿ˜ˆ

  24. 25 adik fei hung 25/10/2009 at 6:20 PM

    maksa pengin ikutan ๐Ÿ˜Ž

  25. 26 Mizzy Kwan 26/10/2009 at 12:11 PM

    Pakai nama ini ajah ๐Ÿ˜Ž

  26. 27 ๅฎ‰่—คๅ› 26/10/2009 at 2:33 PM

    @lambrtz
    ups, pake huruf Hwa buat avatar? serius nih?
    mau jadi kembang blogger? hehehe….

    btw, hurufnya bagus. simetris githu!
    jadi inget detective conan the movie yg pertama, tokoh arsitek antagonisnya yg tergila-gila sama simetris sampai namanya sendiri diganti hurufnya dgn yg simetris :mrgreen:

    satu lagi… koq sayah jd ikut2an??? ๐Ÿ™„

  27. 28 sora9n 26/10/2009 at 3:05 PM

    Loh kok nickname-nya jadi pada berubah… ^^;;

    *padahal saya cuma iseng aja di atas ituh* XD

  28. 29 Nicholas Hwa 26/10/2009 at 4:14 PM

    @Ando-Kun
    Emang ada gitu marga War? ๐Ÿ˜•

    @Kakak So, Siangkoan Ji, adik fei hung
    Silakan. ๐Ÿ˜Ž

    @Dori An

    @Mizzy Kwan
    Wah keren ๐Ÿ˜ฏ jadi tersipu ๐Ÿ˜ณ

    @ๅฎ‰่—คๅ›
    Hehehe…baru tahu kemarin kalau huruf Traditional Chinese untuk Hwa itu simetris. Yang Simplified kurang keren eh, jadinya pake yang tradisional. :mrgreen:
    Lha ini kok ikut-ikutan pake avatar Hanzi? ๐Ÿ˜ฏ

    @sora9n
    Tanggung jawab! ๐Ÿ˜ˆ ๐Ÿ˜†

  29. 30 ๅฎ‰่—คๅ› 26/10/2009 at 5:23 PM

    @Nic Hwa
    sorry, namanya jg masa muda sedang mencari identitas. terjerumus ke jurang ikut2an.
    lagian saya pakai huruf kanji, bukan hanzi. fufufufu…..
    *membela diri dengan huruf ๅฎ‰ = peace, walau tak simetris ๐Ÿ˜‰

  30. 31 sora9n 27/10/2009 at 9:08 AM

    BTW, nggak pakai “Mario Hwa” aja? ๐Ÿ˜• Lebih terdengar membumi, IMO lagipula cocok dengan nama asli. ๐Ÿ˜›

    /Nic Hwa kesannya seperti aktor mandarin

  31. 32 Nicholas Hwa 27/10/2009 at 2:16 PM

    @ๅฎ‰่—คๅ›
    Ya ya saya percaya kok masbro masih muda :mrgreen: walaupun tidak kepala 1 lagi

    @sora9n
    Memang supaya terlihat seperti nama bintang film Hong Kong. ๐Ÿ˜Ž

  32. 33 Ali Sastro 28/10/2009 at 7:27 AM

    Kalo Mario Hwa kesannya seperti ilmuwan hebat.

  33. 34 ๅฎ‰่—คๅ› 28/10/2009 at 8:41 AM

    Anu….
    Mario OzaHwa terdengar lbh familiar

  34. 35 zephyr 28/10/2009 at 12:15 PM

    setuju dg usul Ando-kun. ๐Ÿ˜†

  35. 36 Ali Sastro 28/10/2009 at 12:42 PM

    Saya dukung, Mario Ozahwa!

  36. 37 aftrie 28/10/2009 at 1:06 PM

    @alisastro: gyahahahaha…

    aku turunan china, tapi ndak punya nama cina.
    tapi kalo mo nambah2in nama, pengennya Aftri Cullen..

    *ngakak*

  37. 38 jensen99 28/10/2009 at 3:30 PM

    Saya juga pilih Mario OzaHwa! Ini Vox Populi! Cepet ganti!

  38. 39 Mizzy 28/10/2009 at 5:13 PM

    Vote for Mario OzaHwa !! \m/

    ๐Ÿ˜†

  39. 40 Nicholas Hwa 28/10/2009 at 6:18 PM

    @Aftri
    Aftri Ma? ๐Ÿ˜•

    @Sisanya
    No democracy. I am the only dictator of my body, which is a slave of mine. Everybody should just bugger off. ๐Ÿ˜Ž

  40. 41 sora9n 28/10/2009 at 7:23 PM

    ^

    I am the only dictator of my body

    But name isn’t part of your body. ๐Ÿ˜•

  41. 42 Ali Sastro 29/10/2009 at 1:23 AM

    ^^

    And most people in the world are named by other people. So we actually have the authority to call you anything we like. ๐Ÿ˜€

  42. 43 Kurotsuchi 29/10/2009 at 1:26 AM

    Mario OzaHwa?! wow… i mean… wow… ๐Ÿ˜† ๐Ÿ˜† (rofl)

    but it sounds like a japanese name, not chinese-indonesian-names ๐Ÿ˜

    but… since it sounds “wow”… then… I think its good… wow! hwa-ha-ha… (lol)

  43. 44 Felicia 29/10/2009 at 3:17 PM

    well then let’s change it to Marioza Hwa
    *maksa*
    *kok malah jadi kaya nama latin + chinese ya :D*

  44. 45 Nicholas Hwa 29/10/2009 at 11:56 PM

    No democracy. I am the only dictator of myself, which is a slave of mine. Everybody should just bugger off. Fixed. You can call me in any way you want, it’s up to me how to respond. ๐Ÿ˜Ž *halah*

    And I don’t like this Ozawa girl. Overrated. ๐Ÿ˜•


  1. 1 New ID : Arm Kai ~xD « Simple Words from Arm Trackback on 05/12/2009 at 5:56 PM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




lambrtz looks like this

Me

You can write comments in any language that you want, but please bear in mind that I only understand 4 languages: English, Indonesian, Javanese and Malay.

Archives

Categories

October 2009
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Click to view my Personality Profile page