On Alcoholic Beverages

This may look like a glass of lime juice, but this is margarita!

This may look like a glass of lime syrup, but this is margarita! (click for further info)

I’ve been a lifetime non-strict abstainer of alcoholic beverages. I avoid drinking them as much as I could for the reason that I don’t even know.ย I drink only once or twice a year, or even none at all. Last time I drank such a beverage was in my friend’s birthday a few weeks ago, when he offered everybody a shot of sake. I tried and it tasted horrible: very bitter. I can only enjoy the wine offered in special masses, to which the bread is dipped; it is sweet and sour (or is it grape juice???).

I asked a friend of mine who has been in Europe for years about this. He said that one of the reasons why Europeans drank alcoholic drinks was to keep their bodies warm. This friend drinks mainly in winter irregularly, citing the expensive prices of such drinks. Another friend, a recent settler in Europe, is a social drinker: he only drinks such beverages in parties and celebrations, since if he rejects the offered drinks, the hosts may feel that he doesn’t respect them. Meanwhile, I also read some literatures about alcoholic beverages on Wikipedia, and found out that while they carry many disadvantages, they can be advantageous if drunk properly.

This raises an issue: if I someday manage my way to settle in Europe, will I still refrain from drinking this kind of beverages? What is the exact reason of my abstention? Maybe because of the culture in the place where I come from, which is strongly associated to the traditional teaching of Islam, which tends to look down upon drinkers. Maybe because of the depiction of people with alcoholic addiction such as Nobi Nobisuke, whom I see as quite irresponsible regarding this problem. However, from the religious POV, Roman Catholicism itself takes a moderationist stance on this issue, meaning adherents like me are allowed to drink alcoholic beverages on a modest amount, so I think I can take this stance.

So this is my current conclusion. I will someday drink alcoholic beverages only on purpose, for example to keep my body warm. As I now live in Singapore, which mainly has hot temperature, I don’t need to drink them. The only reason that prevents me to consume them excessively will be the bitterness, thanks to my dislikeness towards such a taste.

*penting ga sih?*

16 Responses to “On Alcoholic Beverages”


  1. 1 lambrtz 18/10/2009 at 9:51 PM

    *ditulis setelah melihat foto-foto temen saya yang lagi kuliah di Korsel dan menikmati hidupnya dengan meminum minuman beralkohol*

  2. 2 jensen99 18/10/2009 at 10:17 PM

    Unnecessary concern! (at least for now)

  3. 3 lambrtz 18/10/2009 at 10:19 PM

    ^
    Biarin. Ini kan Minggu, relak dikit gakpapa.๐Ÿ˜Ž

  4. 4 Kgeddoe 19/10/2009 at 2:28 AM

    Itu acquired taste ga sih?

  5. 5 sora9n 19/10/2009 at 3:42 AM

    Maybe because of the depiction of people with alcoholic addiction such as Nobi Nobisuke

    I think Nobisuke wasn’t that bad as father?๐Ÿ˜• Well, he is pretty comical though. ^^;

  6. 6 lambrtz 19/10/2009 at 10:24 AM

    @Kgeddoe
    Wah, ga tahu juga. Iya kali?๐Ÿ˜•

    @sora9n
    Well, he is generally a good, tough father. But when it comes to alcohol, he can arrive drunk at home very late at night, only to (temporarily) get away from problems, making problems for the family instead. What kind of father is that? I mean, wouldn’t it be better to, say, cry on his wife’s shoulders…?๐Ÿ˜•

    But well, that is maybe part of Japan’s culture, so I might be wrong.๐Ÿ˜•

  7. 7 Felicia 19/10/2009 at 2:23 PM

    well, as for me…
    I used to drink alcohol when I was a kid, zipping from older men’s glasses…๐Ÿ˜€
    Mom even said that I was drunk when I was about 5 years old because I drank a bottle of beer that was given by mom’s friend (such a lady, give beer to a child, meh)…
    I don’t know if my childhood has any effect on it but I don’t really like alcohol now…
    I won’t even drink beer anymore…
    But I do like those which used in cake… :p

  8. 8 Kgeddoe 19/10/2009 at 5:04 PM

    cry on his wifeโ€™s shouldersโ€ฆ?

    Cried on his mother’s once.๐Ÿ˜€

  9. 9 Ali Sastro 20/10/2009 at 8:22 AM

    saya juga tidak suka minum minuman beralkohol; tetapi pernah minum beberapa macam alcoholic beverages; ada yang sekedar nyicipi karena penasaran, ada yang benar-benar karena merasa terpaksa, dan ada yang tidak sengaja. Untuk yang terakhir, kasusnya terjadi waktu di Singapura. Saya lagi di salah satu pusat kebudayaan Singapura dan memesan minuman yang tampangnya paling alim. Lime juice. Kayaknya seger. Saya, kawan dari Malaysia (Chinese) dan seorang advent dari Filipina pesan itu minuman berfikir “untung ada alternatif selain bir yang dipesan teman-teman lain” Turns out, setalah beberapa teguk; kepala pusing. Dan kita baru tanya ke waitressnya; is this alcoholic?

    Tapi bicara soal hukum Islam. Sebenarnya al-Qur’an tidak bikin list secara komprehensif tentang apa saja yang dilarang. Soal alkohol ini dulu kan pernah tidak diharamkan, sampai-sampai ada sahabat Nabi yang solat sambil mabuk dan akhirnya jadi ngaco solatnya. Kalau menurut tafsir liberalasal-asakan aku sih, khamr itu haram karena memabukkan, bukan karena mengandung alkohol (ini istilah biar terdengar like an Arabic word, kan istilah modern). Kalo memang di pegunungan mana gitu kita kedinginan dan minum beberapa gelas dan terus tetap sober, mestinya tidak apa-apa. Jadi eksesnya yang diharamkan, bukan substansinya. Tidak seperti daging babi, yang semuanya, lemaknya, tulangnya, enzimnya, apanyalah dianggap haram. Kasian babi. Lah, kalau kita terluka, bukannya alkohol dah biasa?

  10. 10 Kurotsuchi 21/10/2009 at 12:30 AM

    never lick it, mbertz… but i have a silly story related with it. when i was a kid, my dad bought a syrup ~ which is a KTI. of-damn-course, my dad didnt know that its an alcoholic beverage, so he even planned to share with the whole family. and when he tried it first, he realized that its an alcoholic drink, and brought it back to the shop where he bought it:mrgreen:

  11. 11 Mizzy 21/10/2009 at 12:26 PM

    Tidak pernah nyicip. Palingan cuma pernah makan cake dan coklat yang ada rumnya saja, dan itu sudah bikin saya sakit kepala:mrgreen:

  12. 12 Ando-kun 22/10/2009 at 11:15 PM

    But well, that is maybe part of Japanโ€™s culture, so I might be wrong.

    you’re right! drinking sake is also a part of japanese culture.

    asal tau saja, orang Jepang yang pengen masuk Islam rada susah ngelepas hal ini. mereka jauh lbh mudah nggak makan babi, tapi nggak minum sake adalah hal yg sulit. ditambah dengan kebiasaan orang jepang merayakan segala sesuatu dengan Nomikai (Nomi= minum; Kai=kumpul2).

  13. 13 Ando-kun 22/10/2009 at 11:30 PM

    nambah lagi:mrgreen:

    @lambrtz
    Musim dingin, aku lbh milih minum cokelat anget atau kopi anget (sayang gak ada wedang jahe). Dulu pas nomikai sering ditawari minum (mereka bilang: Tuhan kamu kan ada di Indonesia, jadi gak bakalan tau kalau kamu minum sake di Jepun๐Ÿ˜† ), skrg gak pernah lg ditawarin.

    @Mizzy
    Pernah kena batunya pas makan cokelat oleh2 teman di lab yg baru pulang konferensi dari prancis. Di cover kotak coklatnya tertulis bahasa prancis yang sepertinya berarti coklat, wiski dan Bourbon.

    Karena gak ngerti bahasanya, kutebak aja kalau itu coklat mengandung kandungan sedikit alkohol lalu itu coklat lsg disikat aja. Tak tahunya didalam coklat terdapat ruang mirip pempek kapal selam dgn telornya, tp yg ini berisi wiski dan Bourbon.
    Bayangkan, 2 biji dgn rasa berbeda udah langsung kugigit dan kutelan. Panas tenggorokanku, sepanas ketawa anak2 lain yg liat mukaku yg panas.

  14. 14 Mizzy 23/10/2009 at 11:33 AM

    @ Ando-kun:

    Saya juga pernah begitu, mentang-mentang mumpung ada coklat dari luar negeri langsung sikat aja๐Ÿ˜† . Yah semoga Allah mengampuni karena itu murni kecelakaan *amen*๐Ÿ˜›

  15. 15 lambrtz 24/10/2009 at 1:47 PM

    @Felicia๐Ÿ˜† Nice experience!๐Ÿ˜€๐Ÿ˜†

    @Kgeddoe
    Yes he did.๐Ÿ˜€

    @Ali Sastro
    Makanya tanya dulu atuh.๐Ÿ˜›

    Ada teman saya yang bilang begitu juga, dan dia bukan liberal.๐Ÿ˜€ Rada kejawen.
    Ah tapi tanyalah ke Muslim di sekitarmu, berapa orang yang sependapat denganmu. Saya ada teman lain yang tidak jadi minum obat karena di komposisinya tertulis alkohol.:mrgreen: *lirik ybs*

    @Kurotsuchi
    Makanya tanya dulu atuh.๐Ÿ˜›

    @Mizzy
    Ada ya?๐Ÿ˜•

    @Ando-kun
    No, I was wondering whether this habit of coming home late drunk is also a part of Japanese culture.๐Ÿ˜›
    Eh ga ada wedang jahe???๐Ÿ˜ฏ๐Ÿ˜

    Bayangkan, 2 biji dgn rasa berbeda udah langsung kugigit dan kutelan. Panas tenggorokanku, sepanas ketawa anak2 lain yg liat mukaku yg panas.

    Makanya tanya dulu atuh.๐Ÿ˜›

    @Mizzy
    Makanya tanya dulu atuh.๐Ÿ˜› (template)


  1. 1 Random Thoughts « lambrtz็š„ๅšๅฎข Trackback on 14/01/2010 at 2:01 AM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




lambrtz looks like this

Me

You can write comments in any language that you want, but please bear in mind that I only understand 4 languages: English, Indonesian, Javanese and Malay.

Archives

Categories

October 2009
S M T W T F S
« Sep   Nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Click to view my Personality Profile page